Hei me oikeesti asutaan täällä

¡Buenos días!

Kolmas viikko on alkamassa Barcelonan auringon alla ja meille on muodostuneet arkirutiinit sekä käsitys siitä, että mehän asumme täällä.

Ensimmäisen harjoitteluviikon jälkeen päätimme lähteä Montserrat-nimiselle vuorelle, joka sijatsee noin 40 km päässä Barcelonasta. Matkustimme sinne junalla, jonka jälkeen nousimme vuorelle köysirataa pitkin. Vuorella sijaitsee Montserrat-niminen luostari, joka perustettiin 1000-luvulla. Kiertelimme luostarin ympäristössä ja nousimme vuorenrinteillä kiemurtelevia kävelyreittejä pitkin ylöspäin ihailemaan maisemia.

Muutama asia työpaikastamme, mitä viime viikolla havaitsimme:
- Asiakastiedot. Työpaikallamme on yksi iso sali, jossa hoidot suoritetaan. Tuon samaisen salin seinällä on tietokoneen näyttö, jossa on näkyvillä kaikki asiakastiedot. Yleensä näytöllä on näkymä aikataulusta, johon on merkitty asiakkaiden sukunimet. Nimeä klikkaamalla saa auki potilaan tiedot, jossa näkyy mm. vaiva, annettevat hoidot ja hoitokertojen määrä. Emme ole nähneet kenenkään suorittavan kirjaamista potilaiden käynneistä.
- Yksityisyys. Salissa on 7 hoitopaikkaa vierekkäin, kaikkien näkyvillä. Näissä hoidetaan yleensä yläraajoja ja alaraajoja polvista alaspäin. Toiset seitsemän paikkaa on verhojen takana, jossa yleensä hoidetaan selkää tai lantion aluetta. Eli verhojen takana hoidetaan vaivoja, joissa pitää ottaa vaatetta pois tieltä. Yleensä asiakkaat riisuvat ja pukevat vaatteensa yksin verhojen takana.
- Ergonomia. Hoitopöytien korkeus ei ole säädettävissä eikä niissä ole pyöriä alla. Lisäksi hoitopöydät on sijoiteltu "verhokopin" jompaankumpaan reunaan. Yleensä pöydän vieressä on vielä TNS- tai ultraäänilaite, jonka vuoksi pöytää ei pysty siirtää kovin keskelle. Tämä tekee esim. hieronnasta ergonomisesti haastavaa. Tämän vuoksi on tullut keksittyä uusia hierontatekniikoita :)
- Hygienia. Useimmiten jokaiselle asiakkaalle otetaan hoidon ajaksi uusi, puhdas pyyhe. Fysioterapeutit myös pesevät käsiään asiakkaiden välillä. Täällä TNS-laitteen elektrodien päälle laitetaan ohuet, pesusienimateriaalia muistuttavat vedellä kostutetut taskut. Näitä taskuja on kahden värisiä: siniset jalkaterille ja nilkalle, keltaiset muualle kehoon.
- Asiakkaiden määrä vs. fysioterapeuttien määrä. Edellisessä päivityksessä kauhistelimme, kun asiakkaita oli hoitotilassa yhtä aikaa jopa 15. No, viime viikolla asiakkaiden määrä yhtenä päivänä jopa tuplaantui (siis yhteensä 30 asiakasta samassa tilassa). Töissä tuolloin oli kolme terapeuttia ja kolme opiskelijaa.
- Harjoitteet. Ensimmäisellä viikolla kysyimme yhdeltä terapeutilta, että tekevätkö he täällä mitään aktiivisia harjoitteita. Vastaus oli ei, he tekevät enimmäkseen fysikaalisia sekä passiivisia hoitoja. Viime viikolla näimme kuitenkin muutaman asiakkaan tekevän aktiivisia harjoitteita, mm. varpaille nousua, tuolilta ylösnousua ja lantionnostoja. Lisäksi joillekin asiakkaille on annettu harjoitteita paperilla, joita he voivat tehdä kotona. Silloin, kun pääsemme hoitamaan hyvin englantia puhuvaa asiakasta, kyselemme enemmän hänen vaivastaan. Näille asiakkaille olemme saattaneet myös ohjata aktiivisia harjoitteita, joita voi tehdä kotona.
- Meidän ohjeistus. Kun olemme menossa tekemään hoitoa, ohjaajamme kertoo meille usein vain, mitä aluetta käsitellä. Joskus he saattavat mainita, jos kyseessä on tendiniitti tai lihaskireys. Yleensä ohjeet ovat vain "Voitko tehdä manuaalihoidon? Se on alaselkä." Vielä hoitotilaan mennessä saattaa luulla menevänsä hoitamaan trochantteriittiä, mutta vastassa saattaakin olla lonkan lähentäjien käsittely.
- Työntekijät. Työntekijät ovat todella mukavia ja auttavaisia. Vaikka useimmiten meidät laitetaan yksin hoitotilanteeseen, saamme kuitenkin apua aina tarvittaessa. Jos vastaan tulee vaiva, jota emme ole osanneet hoitaa manuaalisesti, on meille näytetty ja opetettu, kuinka se tehdään. Viime viikolla Jennillä kipeytyi alaselkä, josta hän mainitsi ohjaajille. Samana päivänä kysyttiin, että haluatko kokeilla heidän hoitojaan. Lopputulos oli: keskiviikkona magneettihoito, torstaina mikrohoito&hieronta ja perjantaina taas magneetti.


Viikonlopun rentoutus: shoppailua ja suppailua

Jenni & Pauliina

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loppu häämöttää jo

Suunnaksi Barcelona