Turisteilua ja harjoittelun alku

Jo viikko on vierähtänyt Barcelonassa. Viikonloppuna ennen työharjoittelun alkua kuljimme kaupungilla aivan turisteina ja kävimme katsomassa paria suosittua turistikohdetta täällä!

Lauantaina suuntasimme Park Qüellin puistoalueelle, jossa vierähtikin pari tuntia vain kävellessä ja ihmetellessä. Puisto on katalonialaisen Antoni Gaudín suunnittelema ja se on valmistunut vuonna 1914. Vuodesta 1984 lähtien Park Güell on kuulunut Unescon maailmanperintöluetteloon. Puisto sijaitsee Muntanya Pelada -nimisellä kukkulalla. Puisto oli ilmainen, lukuunottamatta pientä maksullista aluetta. Maksullisella alueella sijatsee mosaiikkityyppiset puistonpenkit, joka on tämän puiston tunnetuin kohta. Alue oli kuitenkin rakennustöiden alla, joten emme viitsineet maksaa päästäksemme näkemään rakennustelineitä.
Tässä kuvassa kyseiset mosaiikkipenkit ja rakennustyöt.

Kiertelimme puiston ilmaisella alueella, joka kohosi kukkulaa pitkin ylös. Puiston huomasi olevan suosittu turistikohde, sillä erilaiset kaupustelijat olivat löytäneet myös tiensä sinne. Kukkulan päältä avautui hieno näkymä kohti Barcelonan kaupunkia.

Tarkoituksenamme oli käydä myös kotiamme lähellä olevassa Sagrada Família -kirkossa, mutta aikaa siellä kiertelyyn olisi jäänyt niin vähän, että päätimme jättää sen väliin ja mennä toiste. Lauantai-iltana lähdimme vielä Barcelonan pääkadulle ja kuuluisimmalle ostoskadulle La Ramblalle.

Sunnuntaina lähdimme Montjüicin kukkulalle. Päästyämme kukkulaa lähellä olevalle aukiolle, huomasimme ihmisten kerääntyvän sinne. Aukiolla oli liikenneympyrä, jossa liikenteen kulku oli estetty, kun ihmiset istuskelivat tai makoilivat keskellä autotietä. Huomasimme myös poliisien olevan paikalla ja ohjaamassa liikennettä pois päin väkijoukosta, Hetken seurasimme tilannetta vierestä, joka paljastui mielenosoitukseksi (tästä lisää julkaisun lopussa). Pian päätimme kuitenkin jatkaa matkaa kohti Montjüicia. Siellä meitä vastassa oli hienot suihkulähteet ja ylhäältä oli taas upea näkymä kohti Barcelonaa.

Sitten fysioterapiaan!
Maanantaina koitti odotettu hetki, kun vihdoin pääsimme aloittamaan työharjoittelun. Työpaikkamme on Crot Rehabilitació i fisioteràpia. Ensin meille näytettiin sali, jossa terapia suoritetaan ja sen jälkeen tila, jossa voimme vaihtaa työvaatteet. Kun menimme takaisin saliin, oli siinä noin 4-5 fysioterapeuttia, joista vain yksi kätteli ja esittäytyi meille. Hän myös esitteli meille Crotin laitteistoa ja välineitä. Crotissa käytetään paljon fysikaalisia hoitoja, oikeastaan jokainen hoitokerta sisältää 2-3 fysikaalista hoitoa. Kun laitteet oli meille esitelty, meidät laitettiin noin 1,5h kokeilemaan TNS-hoitoa toisillemme eri kohtiin. Pääsimme, tai oikeastaan meidät vain laitettiin, tekemään hoitoja asiakkaille jo ensimmäisenä päivänä. Lisähaastetta hoitotilanteisiin toi se, että meidät laitettiin yksin tekemään hoitoja asiakkaille, jotka eivät puhu sanaakaan englantia. Muutama poikkeusasiakas löytyy, joiden kanssa voi muutaman sanan puhua englanniksi ja toki työntekijät puhuvat myös englantia, joten voimme käyttää heitä tulkkeina, jos tarve vaatii. Tämän vuoksi meidän on siis täytynyt opetalla muutamia sanoja ja lauseita espanjaksi, jotta kykenemme tekemään hoitoja kutakuinkin itsenäisesti.

Fysioterapia ei ihan vastannut odotuksiamme, sillä täällä asiakkaita ei tutkita, haastatella, ei anneta mitään harjotteita tai terapian aikana ei tehdä oikeastaan mitään aktiivista. Salista löytyy kyllä erilaisia välineitä (kuminauha, keppi, jumppapallo yms.), mutta emme ole kertaakaan nähneet kenenkään käyttävän niitä. Asiakkaat tulevat hoitoon lääkärin määräyksestä ja he ovat myös määränneet keston hoidolle, jonka vakuutus maksaa. Yleensä hoitoja saa kolme yhdellä kerralla: manuaalinen hoito, kivun hoito ja tulehduksen hoito. Fysikaaliset hoitomuodot mitä Crotissa käytetään ovat: TNS, ultraääni, infrapunavalo, laser, mikroaaltohoito ja lihaksen elektrostimulaatio. Lisäksi manuaalisena hoitona annetaan hierontaa, mobilisointia ja liikehoitoa.

Työntekijöitä iltavuorossa on yleensä 3 ja sen lisäksi 3 harjoittelijaa (me ja yksi espanjalainen opiskelija). Asiakkaita saattaa olla yhtäaikaa jopa 15 ja työntekijät pomppivat asiakkaasta toiseen esim. laittaen kolme asiakasta samaan TNS-laitteeseen kiinni, sen jälkeen seuraavalle asiakkaalle infrapunavalo päälle ja sitten vielä yhdelle tekemään manuaalista terapiaa. Mietimme, että kuinka he pysyvät kärryillä siitä, mitä hoitoa kullekkin asiakkaalle tulee ja mitä hoitoa heille on jo sillä kerralla annettu. Toki, kun asiakkaat käyvät melkein päivittäin hoidoissa, he tietävät hyvin itsekin, mitä heille tulee antaa. Olemme myös kummastelleet sitä, että hoidoissa käy esim. nuoria ja hyväkuntoisia miehiä, jotka pystyisivät tekemään hyvin toiminnallisiakin harjoitteita. MUTTA, ainoa harjoite, jota heillä teetetään on etureiden isometrinen jännitys yhdessä elektrostimulaation kanssa.


Palataanpa sitten aikaisemmin mainittuun mielenosoitukseen. Tosiaan, sunnuntaista lähtien meno täällä on ollut yhtä hullun myllyä varsinkin iltaisin, kun mielenosoituksia on järjestetty päivittäin ympäri kaupunkia. Katalonian alue on halunnut itsenäistyä jo pitkään ja 2017 he järjestivät kansanäänestyksen siitä. Kansanäänestys todettiin kuitenkin laittomaksi, jonka seurauksena kaksi katalonialaista johtohahmoa vangittiin. Viime maanantaina Espanjan korkein oikeus vangitsi 9 katalonian itsenäistymishankkeen johtajaa. Siitä syystä katalonialaiset ovat mellakoineet Barcelonassa oikeastaan koko viikon. Nyt perjantaina on yleinen lakko käynnissä, joka vaikuttaa meihin niin, että meidänkin työpäivä peruuntui tältä päivältä. Ajattelimme käyttää kaikki vapaapäivät hyödyksi ja käydä tutustumassa Barcelonaan enemmän, mutta myös tälle päivälle on suunniteltu isoja mielenosoituksia ympäri kaupunkia ja julkista liikennettä on myös vähennetty tältä päivältä. Joten tänään taidammekin pysytellä turvallisesti kotona.

Jenni & Pauliina

Kommentit

  1. Hei Pauliina ja Jenni,

    Barcelonassa on paljon nähtävää ja koettavaa, mutta hyvä että suhtaudutte kunnioittavasti mielenosoituksiin. Aika hurjalta näytti vlopun meno uutisissa. Pitäkäähän toisistanne hyvää huolta.
    Kuvaamanne fysioterapia muistutti hieman ennenvanhaista aikaa myös Suomessa. Eli laitehoitoja ja passiivista juttua paljon.Onneksi olemme nykyisin niin edistyksellisiä ja ymmärrämme toiminnallisen, aktiivisen harjoittelun merkityksen. Antoisaa vaihtoaikaa erilaisessa ympäristössä.
    Täällä satelee pikkuisen räntälunta ja on pimeää.

    terv.Pirkko

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loppu häämöttää jo

Suunnaksi Barcelona