Fysioterapian opiskelu Espanjassa

¡Buen domingo!

Viime postauksessa kerroimme harjoittelupaikkamme kolmannesta työharjoittelijasta. Viime perjantaina menimme yhdessä töiden jälkeen syömään ja kyselimme häneltä hieman opiskelusta Espanjassa. Teemme tosiaan pelkästään työharjoittelun vaihtomme aikana, emmekä pääse näkemään millaista fysioterapian opiskelu on täällä.

Aloitetaan vaikka siitä, että täällä opiskelu maksaa n. 7500€ vuodessa. Kun kerroimme, että meillä Suomessa saamme opiskella ilmaiseksi, Sarahin suu loksahti auki. Opiskelu täällä kestää neljä vuotta, eli opiskelijat maksavat n. 30 000€ siitä, että saavat itselleen ammatin. Täällä opiskelijat eivät myöskään saa opintolainaa, joten ainut vaihtoehto on käydä töissä opintojen ohella. Työkaverimme Sarah on kotoisin Ranskasta, jonka vuoksi hän saa nostettua opintolainaa ranskalaisesta pankista. Ilmeisesti jonkin näköistä opinto-/asumistukea opiskelijat täällä saavat, mutta summa ei kuitenkaan ole järin suuri. Täällä ei myöskään yliopistoissa ole minkäänlaista ruokalaa/ravintolaa, jossa voisi käydä syömässä koulupäivän aikana. Aulasta yleensä löytyy automaatti, josta voi ostaa välipalapatukoita tai kolmioleipiä. Usein opiskelijat käytävät jossain muualla syömässä. Meillä Suomessa taas koululta löytyy opiskelijaruokala, jossa saamme syödä todella edullisesti.

Opiskelu tosiaan kestää sen neljä vuotta ja opintokokonaisuudet jakautuvat suurin piirtein näin:
1. vuosi - Anatomia, biologia ja fysioterapian perusteet
2. vuosi - Traumatologia, tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia, etiikka, matematiikka ja fysiologia
3. vuosi - Hengitysfysioterapia, neurologia ja lisää etiikkaa
4. vuosi - Lasten fysioterapia (varmasti myös jotain muuta, mutta Sarah ei juuri siinä hetkessä muistanut, mitä ensi vuosi tuo tullessaan)


Täällä fysioterapiaopintoihin kuuluu paljon manuaalisten tekniikoiden harjoittelua, esim. selkärangan mobilisointia. Tämän olemme huomanneet töissä, koska melkein jokaiselle asiakkaalle annetaan jonkinlainen manuaalinen hoito. Koulussa he eivät ole tähän mennessä opiskelleet paljoakaan aktiivisia harjoitteita, joita meille Suomessa painotetaan eniten. Olemme kertoneet, että työharjoittelupaikallamme käytetään paljon fysikaalisia hoitoja ja niitä ilmeisesti käytetään ympäri Espanjaa todella paljon. Yksityisellä puolella on tarjolla myös aktiivisempaa fysioterapiaa, mutta se yleensä maksaa enemmän ja vakuutus ei korvaa sitä.

Opiskelu täällä on jaettu kahteen vuoroon: aamuvuoro 8-14 ja iltavuoro 15-21. Tämä tarkoittaa sitä, että 80 opiskelijaa opiskelee ainoastaan aamuisin ja 80 opiskelijaa iltaisin. Se, että heillä on 80 opiskelijaa luokallaan sai puolestaan meidän suut loksahtamaan auki. Luennoille osallistuvat kaikki yhtä aikaa, mutta käytännön tunneille heidät jaetaan pienryhmiin, n. 20 hlö per ryhmä. Lukujärjestykset pysyvät samana yhden jakson ajan, kun meillä puolestaan lukujärjestys vaihtuu viikoittain. Kuten meillä Suomessa, myös täällä on teoriakokeita ja käytännön tenttejä.

Työharjoittelut täällä aloitetaan vasta kolmantena vuotena, kun meillä Suomessa ensimmäinen harjoittelu oli jo ensimmäisenä syksynä. Tämä käytäntö on kuitenkin muuttumassa ja uudet opiskelijat pääset tekemään työharjoittelua jo ensimmäisenä vuotena. Tämä työharjoittelu liittyy ilmeisesti enemmän hierontaan. Työharjoittelut toteutetaan opiskelun ohella siten, että ensin ollaan aamu koulussa ja illaksi työharjoitteluun tai toisinpäin. Eli harjoittelun aikana ei ehdi olla muuta elämää kuin koulu ja työharjoittelu. Tämä on meidän mielestä todella kummallista ja rankkaa. Meillä onneksi työharjoittelun aikaan ei ole kontaktitunteja, vaan saamme keskittyä täysillä työharjoitteluun.


Täällä opinnäytetyön tekeminen kuuluu opintoihin ennen valmistumista, niin kuin meilläkin. Opinnäytetyön tekeminen aloitetaan vasta viimeisenä syksynä, kun meillä puolestaan aihe tulee olla valittuna jo toisen vuoden keväällä. Itse työ aloitetaan kolmannen vuoden syksyllä. Opinnäytetyössä, kuten muussakin opiskelussa, he joutuvat käyttämään lähteenä tutkimuksia. Myös täällä tutkimusten tulisi olla tuoreita, enintään 10 vuotta vanhoja (seminaarissa käydessämme huomasimme, että opiskelijat olivat silti käyttäneet lähteitä vuosilta 1995 ja 1998).

Opiskeluaiheet ovat täällä hyvin samanlaisia kuin meidän tutkinto-ohjelmassa, mutta muutoin opiskelu on monilta osin hyvin erilaista. Ymmärsimme, että Suomessa opiskelijoiden asema on paljon parempi kuin täällä. Me saamme kuitenkin opiskella ilmaiseksi, saamme opinto- ja asumistuen, opintolainan, edullisen lämpimän ruoan koulupäivän aikana ja työharjoittelun aikana ei ole kontaktitunteja. Myös fysioterapian taso yleisesti on korkeammalla meillä kuin täällä. Olemme iloisia siitä, että saamme opiskella uusinta tutkittua tietoa ja panostamme opiskelussa paljon myös aktiivisiin harjoitteisiin.

Viime viikolla kävimme ihailemassa auringonlaskua Bunkers del Carmelissa.

Tällä viikolla opetimme hieman suomea työharjoittelupaikalla Sarahille ja muutamalle asiakkaalle. Nyt meidät nähdessään he tervehtivät sanomalla "moi" ja lähtiessään "moi moi". Joten, ei voisi olla parempaa tapaa lopettaa tämä postaus kuin:

Moi moi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Loppu häämöttää jo

Suunnaksi Barcelona